Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).
X
backgroundImage
Počet produktů: 0
Cena: 0,00 Kč
Kontaktní formulář
Chci zaslat dotaz
Počítadlo přístupů
Online: 0
Dnes: 20
Týden: 79
Celkem: 240851

Nejprodávanější produkty
Kolona Family 35l
Kompletní sada
23 000,00 Kč
Kamna Indigírka
VYRÁBÍ ELEKTŘINU
36 300,00 Kč
Turistický vařič DYMOK
Přijímáme objednávky
9 500,00 Kč
Nejnovější produkty
Sušička na ovoce a zeleninu s obsahem 60l
Přijímáme objednávky
12 500,00 Kč
Kolona hobby 10l s elektrickým vařičem
Kompletní sada
22 990,00 Kč

RADY A RECEPTY

Pálit alkohol se musí umět, říkají zkušení výrobci domácích kořalek. A jak to dělají? 

Člověk nesmí pod kotlem s kvasem topit jako blázen, aby se metanol nedostal do trubek. A musí mít zařízení, které aspoň trochu odpovídá požadavkům na pálení.

Po prvním vypálení kvasu vzniká takzvaný lajtr, který obsahuje kolem 20 procent alkoholu. Ten se pak přepaluje ještě jednou. Při teplotě kolem 60 stupňů se z něho odpařuje metanol, takže je třeba topit po kotlem obezřetně a tuto dávku zachytit a vylít. Pak se začne oddělovat etanol, asi při teplotě kolem 80 stupňů, a na to páleničáři čekají.

Metanol je ale v každé pálence, je to jeho přirozená součást. Nesmí ho tam být však moc. Kolik je ho v tekutině, která právě vzniká, ale nikdo neví. Prokázat to může pouze chemický rozbor. Otrava takto vyrobeným alkoholem ale nehrozí.

Chutná vám švestková pálenka? Udělejte si vlastní ze zahrádky.

 

Švestková pálenka

Švestkovou pálenku je nutné dělat vždy jen z kvalitního ovoce, které je zralé. Tady se v podstatě dá udělat hned ze začátku hlavní chyba na celé pálence, a to je špatné ovoce. Švestky nesmí být nedozrálé, nahnilé nebo plesnivé. Ideální švestka je taková, která sama upadne ze stromu.

 

Spadená švestka by se měla hned sebrat, zbavit pecky a dát do kvasu. Nejlepším řešením je tedy posbírat švestky každý den navečer, kdy je rovnou namačkáte do sudu. Sud by se měl naplnit do cca 3 dnů, takže je ideální pokud máte více stromů, ze kterých můžete ovoce brát současně.

Výroba kvasu ze švestek

Jaké sbírat ovoce už víte z předchozího odstavce. Je také potřeba připravit čisté sudy, ve kterých budete připravovat kvas a pak do něj během tří dnů nadrtit odpeckované švestky, které naplníte do zhruba 85 % objemu sudu.

Při přidávání švestek do sudu je můžete zlehka zatlačit, aby se se vytlačil vzduch, který není v kvasu žádoucí. Jakmile budete mít naplněno, tak sud uzavřete a necháte cca 8 týdnů kvasit.

UZENÍ STUDENÝM KOUŘEM

Proces uzení probíhá velmi dlouho, v řádech dnů. Nezřídka tak domácí klobásy stráví v udírně i dva týdny. Teplota kouře je velmi nízká, mezi 15-25 stupni. Vyberte si tak správný generátor kouře, který vám zaručí pohodu při uzení. Hobby se hodí spíše na ryby a nebo pro přeuzení, párků, salámů. MAX generátor je vhodný pro uzení klobás a šunek, které se udí několik dnů až týdnů. Ty vám pak ve spižírně ,, vydrží´´ několik měsíců!