Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).
X
backgroundImage
Počet produktů: 0
Cena: 0,00 Kč
Kontaktní formulář
Chci zaslat dotaz
Počítadlo přístupů
Online: 0
Dnes: 288
Týden: 1332
Celkem: 85255
Nejprodávanější produkty
Turistický vařič DYMOK
VÝROBCE KALAŠNIKOV
9 500,00 Kč
Kolona Chalupář 60l
30 000,00 Kč
Nejnovější produkty
Farmář DIAMANT
Zesílený materiál
70 000,00 Kč
Saunová kamna černá
PŘIPRAVUJEME
0,00 Kč

RADY A RECEPTY

Pálit alkohol se musí umět, říkají zkušení výrobci domácích kořalek. A jak to dělají? 

Člověk nesmí pod kotlem s kvasem topit jako blázen, aby se metanol nedostal do trubek. A musí mít zařízení, které aspoň trochu odpovídá požadavkům na pálení.

Po prvním vypálení kvasu vzniká takzvaný lajtr, který obsahuje kolem 20 procent alkoholu. Ten se pak přepaluje ještě jednou. Při teplotě kolem 60 stupňů se z něho odpařuje metanol, takže je třeba topit po kotlem obezřetně a tuto dávku zachytit a vylít. Pak se začne oddělovat etanol, asi při teplotě kolem 80 stupňů, a na to páleničáři čekají.

Metanol je ale v každé pálence, je to jeho přirozená součást. Nesmí ho tam být však moc. Kolik je ho v tekutině, která právě vzniká, ale nikdo neví. Prokázat to může pouze chemický rozbor. Otrava takto vyrobeným alkoholem ale nehrozí.

UZENÍ STUDENÝM KOUŘEM

Proces uzení probíhá velmi dlouho, v řádech dnů. Nezřídka tak domácí klobásy stráví v udírně i dva týdny. Teplota kouře je velmi nízká, mezi 15-25 stupni. Vyberte si tak správný generátor kouře, který vám zaručí pohodu při uzení. Hobby se hodí spíše na ryby a nebo pro přeuzení, párků, salámů. XXL generátor je vhodný pro uzení klobás a šunek, které se udí několik dnů až týdnů. Ty vám pak ve spižírně ,, vydrží´´ několik měsíců!